vietnam dag 13

Idag blev vi bjudna på lunch hemma hos min kusin Pho. En riktig vietnamesisk sådan enligt mamma & pappas önskemål. vi fick hemmagjorda vietnamesiska vårrullar som är gjorda med riispapper istället för de klassiska i vete, sedan har man söt tarorot i. Galet gott. De hade även beställt några kg färsk krabba som pappa wokade.  Vanligtvis brukar pappa woka liknande fast med krftor istället.

Pho har en dotter som är dryggt 10. Asså, den tjejen är så himla go. Hon har lärt sig engelska och har de mest roiga uttrycken. Hon visade mig sitt sovrum där halva rummet pptogs av en grymt stor säng.

Camme: wow, such a big bed for a small girl like you
Tjejen: what, you think? i think it's way too small, I need bigger to have place for all my teddies and i'd like to roll around more in my bed. exercise you know - cuz i'm a bit ehh round my brother say :)

Haha hur gulligt..!

På kvällen begav vi oss unga tillsammans med någon avlägsen släkting till mamma ut på en kväll/natt marknad. tror den hette Ben tam. Där shoppades det loss. Jag köpte några få souvernier.



Vietnam dag 12

Brännan hade lagt sig hos syster och bror och de hade fått fin brun färg. Jag var fortfarande rätt rosig i kroppen och mådde inte alls särskilt bra. Så jag stannade inne på hotellet hela dagen och vilade mig. Om några dagar skulle vi iväg till thailand så gällde ju att ta nya tag. Dessutom regnade det halva dagen. Vi hade i Nha Trang fått höra om det hemska i utöya, så jag & svåger satt och kollade igenom nyheterna om det. Verkligen hemskt. Vart är världen på väg. I lilla oskyldiga Norge dessutom.

På kvällen ville mamma åka på dejt med mig & pappa. Vi tänkte åka ned till kanalen och strosa runt där lite. Men nä, det orkade tydligen inte pappa. Han skulle åka till Co.op. Haha, han är en för himla rolig gubbe. Han sa till chaffsen att det är minsann svenskt - han tänkte då på vårat Coop vi har här hemma. Men det var väl rätt snarlikt. Typ en stor supermarket med alltfrån mat till kläder och verktyg. mamma och jag gick loss på fruktavdelningen. haha vi såg frukter som vi ville smaka och det blev minsann vår kvällsmat. Äta en massa frukter. Godast var självfallet den gula mangon de har här i vietnam, samt mangosteen. Något jag aldrig sett förr. När man öppnade frukten var det som små vita klyftor med en mjuk kärna. Sååå gott. Märks att vår resa verkligen är en matresa.


Vietnam dag 11

Sista dagen i Nha trang. Vi åkte direkt efter frukost och packade in oss i bussen igen. Vi skulle stanna till i Mui Ne på vägen hem till Saigon. Första oturen med vädret. Det regnade under dagen och när vi närmade oss de röda sandtopparna var det nästan vindstilla, dock upphåll. Men sanden var så tung så vi fick aldrig se den dansande sanden. Vi hade nämligen fått höra att när vinden blåser så skiftar backarna utseende. Dock fick barnen testa på att åka "pulka" på sanddynorna. En liten tjej med de vackraste ögonen kämpade med alla hennes krafter med att dra, gräva och putta. Kul verkade barnen ha iaf :)

På hemvägen kände chaffisen till ett stäle inne i Mui Ne som serverade god mat. Mycket ryssar tydligen som stannade till på samma ställe då ägarna kunde flytande engelska, vietnamesiska & just Ryska. De hae en meny som var hur tjock som helst. Fruktjucer i alla dess smaker du kunde tänka dig. Hur de hade plats med alla råvaror vert jag inte, men det var riktigt hemtrevligt. Och juicerna var oslagbara. JA, jag har blivit förälskad i fruktjuicer här nere :)

Det godaste var nog bläckfisken. Asså, jag som inte ens gillade sådant inann. Jag vågade mig på att smaka under resans gång och det är lätt det och musslor som har varit det absolut godaste på hela resan!

Vietnam dag 10

Än en dag strålade solen. Idag skulle vi upp tidigt för vi har hyrt en hel båt så vi kan åka runt i skärgården och kanske ta ett dyk i det blå. Det blev ett litet missförstånd - båtnissarna som körde båten ville tjäna så mycket pengar som möjligt och medan de släppte av oss på olika öar plockade de upp andra resenärer. Dessutom kostade det en hel del pengar att gå på varje ö. Vi beslutade oss tillslut att vi skulle stanna till vid en ö som var lite mer privat och stanna där resten av dagen. Hela familjen hade så himla roligt. vi badade i det klarblåa vattnet. Idag gick det bättre i det saltiga vattnet då alla hade köpt simglasögon. vi hade öven köpt med oss ett gäng drakfrukter och annat gott. Och gud va gott det var. Första gången var ju ingen hit alls, men dessa var riktigt söta och svalkande.

Något som var riktigt riktigt coolt var att vattnet var riktigt klart och inte långgrunt. Så vid ett litet dyktag på skoj upptäckte jag det mest fantastiska. En liten iten grott, lite större än en handflata. I den gömde sig någon svart plattfisklikanande grej. inte större än en tumme. Vid den andra lilla grottan såg jag en ormliknande fisk. skitcoolt. Och vi såg även en liten ensam anemon mitt ute i ingenstans. På eftermiddagen skulle båten vi hyrt ta oss ut på djupara vatetn för att kunna dyka med cykol och simfötter, dock var den delen av havet helt dött. Detta då folk slänger saker rätt ut i havet och kanske är det föroreningar som dödat allt liv. Vi vågade inte ut på ännu djupare då ingen av oss har dykcert eller är elitsimmare direkt.

På kvällen spittrade vi åter igen på oss. Mamma & syster med familj begav sig till en italiensk lyxrestaurang medan vi andra gick på ett riktigt vietnamesiskt hak. Det första riktiga. Det var farstun av ett litet hus och de serverade en vietnameisk rätt - Com tam. Det består av en typ av ris där kornen är avklippta så riset bir inte lika klibbigt som vanligt jasmin. Sedan kunde man välja en rad olika tillbehör, som t.ex äggpudding, grillat honungsmarinerat kött med citrongräs, ngn morotsgrej mm. Jag tog köttet. Det var grymt gott. Och hur billigt som helst. Vi var sammanlagt 7 personer som delade på 10 olika rätter och varsin cola. Det kostade oss drygt 100 kr tillsammans. Vi fick sedan höra av de andra att det hade kostat dem lika mycket, fast per person!

Senare gick mor & far hem till hotellet medan vi andra strosade runt i nattmarknaden. De ville ha någon vietnamesisk efterrätt som består av kokosmjölk, någon sockerlag, is och massa olika bönor, gelesaker. Alla tycks gilla det utom jag. Men sedan är jag inte så mycket för efterrätter heller. Men marknaden var ju trevlig. vi köpte lite souvernier och jag köpte en hatt för att skydda mig mot solen. Om jag var bränd gårkvällen så var det inget i jämförelse med dag 10. Hela syskonskaran Phan lyckades bränna sig. Jag, bror & syster. Trots att vi använder 50+ i solskydd. Snacka om att ha känslig hud! Jag såg värst ut och det roliga är ju de inhemska som tycker det är fint. För de har aldrig sett liknande på asiater innan haha.

Vietnam dag 9

Jag vaknade av att det var fullt liv nere i gatan. klockan är halv 7 på morgonen. Öppnar upp balkongen och en underbar gul sol. Nere i poolområdet är folk i full sjå med att simträna, göra sin morgongymnastik eler bara ett morgondopp. Utsikten är helt underbar. Vi bor precis intill stranden och jag som bor på takvåningen ser rakt över till den stora ön Vinpearl.
Denna dag åkte jag & bror med familj & pappa över till vinpearl, medan resten av familjen hängde i stranden & poolandet. Vi tänkte egentligen ta en linbana över för att få full utsikt, men kön var fruktansvärd. Tusentals människor köade. Det kändes så i alla fall. Så vi tog det stora pråmen över istället. Det var inte alls särskilt dyrt. Gick på ca 150 kr. I inträdet ingick alla aktiviteter och gratis inträde till badland och stranden. Nästan hela dagen hängde jag 6 brorsbarnen Vanessa & William. Vi åkte en massa rutchkanor, badade, hängde i stranden. Men där var vi inte alltför länge. Vattnet var fruktansvärt salt och det sved något fruktansvärt i ögonen. Det fanns ett litet shoppingstråk inne i ön. En butik sålde fantastiska silkesvaror & en annan hade de mest fina aftonklnningar jag någonsin sett. på rea dessutom. Men dumma som vi var så hade vi inte alltför mycket pengar över eftersom vi skulle va i vattnet mycket. Märktes att det var många turister. Vi åkte en vattengrej tillsammans med några begier och framför oss ett gäng killar i min ålder från nya Zealand & Australien.
På kvällen blev det middag på grannrestaurangern igen. Fantastiskt gott. De har helt underbara juicer här. Under middan kände jag mig grymt hängig. När vi återvände till hotellet upptäckte brorsbarnen att jag hade bränt mig över axelpartiet. Det var inte allt kan jag säga. Jag upptäckte senare på kvällen att jag hade bränt mig exakt överallt. Skinkan var vitare än jag vet inte va medan resten av bena såg ut som överkokta räkor. Ni vet sådär riktigt skållade rosa färgen. Och ryggen, haha den hade intagit en mycket röd färg. jag damp rakt ner i säng medan hela familjen åkte iväg med vår chaffis på en rundtur i Nha trang.

Vietnam - dag 8

Upp tidigt på morgonen och packas in i en 16-mannabuss som mamma hade hyrt med tillhörande chaffis. Vi skulle köra till Nha Trang och en 9 timmar lång resa väntade. Hela dagen gick ut på att åka buss och när vi stannade till på rastställen var det fikadags och varje person upp med en kasse med massa snacks och annat gottis, så att man överlever den långa resan haha. Väl framme i Nha Trang var det bara till att checka in innan vi gick till restaurangen bredvid. Mycket god middag och jag testade mangojuice. Typ det godaste jag nånsin smakat :)


Vietnam - dag 7

Idag hittade jag en liten broschyr på infodisken på hotellet om ett spa som fanns i närheten. Happy spa hette det. Mamma hade kvällen innan frågat om inte vi skulle hitta något spa att få lite massage och bara ha en lugn mysig dag. Jag hoppade på, alltid kul att testa, dessutom är det mycket billigare här än hemma i Sverige. Vi hade en liten tjejdag, Jag, mamma & syster traskade ner till spaet. Jag skulle få manikyr & pedikyr och klippa mig, samtidigt som det ingick massage för ben, armar & axlar. Mamma tog något annat större paket och syster skulle tvätta håret och få hårbottenmassage, samt få sina naglar målade med mönster. Jättemysigt. Superfräscht. Duktig & trevlig personal. Första gången jag testade på något sådant och jag var helnöjd :) På kvällen skulle vi bli utbjudna av någon vän till en kvarterskrog som låg en bit bort. Restaurangen hade egen odling av skaldjur. Mycket trevlig middag, dock inte riktigt min kopp av te. Det var jätteofräscht. Folk slängde skal på marken och servitriserna hade ganska bittra miner. Men vi fick smaka någon typ av kammusslor i en het sötsyrlig tomatsås. Och efterrätten var utsökt. En speciel typ av ananas som är mycket sötare än den vi är van vid. Den är djupare gul i kulören och har en eftersmak av kokosmjölk. Sent på kvällen var det dags att packa inför vår weekendtripp till badorten Nha Trang.


Vietnam - Dag 6

Opp i ottan. Faktiskt så tidigt att solen knappt gått upp. Idag skulle vi åka in till pappas hemby som låg ungefär 4 timmars bilväg från stan. Egentligen är det inte så himla långt, men trafiken är tjock och de kör som dårar här. Dessutom är vägarna rätt så dåliga, så det går inte att köra 110 direkt. När vi kom fram mottogs vi av min kusin som jag inte vet namnet på. Här kallar man oftast kusiner för syster eller bror följt av deras namn eller storleksordning. Dvs om de är äldre kallar man den för t.ex Stora syster 1, stora bror 2 osv. Vi skulle främst till byn för att titta runt lite hur det är i landsbygden, samt att besöka familjegraven. Gravstenarna är inte av minsta slaget här direkt. Det ser nästan ut som att kistan är klädd i kakel ovan mark, men det är visst bara så man gör här. I själva fallet ligger allt nedgrävt precis som i sverige. Det är också lite speciellt, i Sverige tänder vi kanske ett ljus eller lägger en blomma vid gravplatsen. Här tar man med sig pengar, kläder osv. gjort av papper som man bränner upp. Detta för att de tror att de döda kan få ett rikare liv i himmelriket med dessa saker. Man har även mat och tänder rökelsepinnar. Maten äts sedan gemensamt. Då det var fruktansvärt varmt denna dag åkte vi raka vägen hem istället för att stanna.

Väl tillbaka i Ho chi minh hinner vi göra oss i ordning innan vi plockas upp av min kusin Beau & fastrar. Det bär av till ännu ett stort shoppingcenter á la NK. Denna gång blir hela familjen bjudna på koreansk grillbuffé. Jättegott, dock var jag inte så himla hungrig denna dag. Man plockade på sig tallrikar av pinnfärsk fisk, skaldjur, kött. Vad du än kunde tänka dig, så fanns där. En stor efterrättsbuffé och massa annat gott fanns tillgängligt. Mycket gott!

Summa kardemumma: Idag var det galet varmt. Solen stekte på och det var inte den roligaste utflykten direkt. Dock var det intressant att besöka byn och höra lite om hur släktingar stupat under krigen.


Vietnam - dag 5

Dags för en vilodag för min del. Skönt med en sådan ibland. Åkte sedan med mamma & pappa till distriktet bredvid - distrikt 6 som också är en del av china town. Där skulle vi möta upp resten av familjen för att äta en sen lunch/tidig middag som min faster Kím skulle bjuda på. Det var himla gott. Hon lagade sånt som pappa älskar - typ vietnams motsvarighet till svenska surströmmingen. Det fanns även en annan fisk som såg ut som svärdfiskfileér. Smakade jättegott. Nästan lite som att den varit kokt först och sedan kolgrillad. Smälte i munnen underbart. Märks att det äts främst fisk & skaldjur här i vietnam. Inte så mycket friterat och allt serveras med grönsaker, färska örter och massa lime. superfräscht! Vi gick även en liten husesyn. Inte minsta & enklaste huset de bor i. Det var sammanlagt 6 våningar. Eget stort garage och en takterass där de hade en liten grönplätt, ungefär som pensionärer i sverige har blommor i lådor på balkongen. Det hör verkligen till ovanligheterna här att ha trädgård och det är inte riktligt med parker och öppna torg som vi är vana vid hemma.


Utsikt från deras takterass. Området är lite lyxigare än vietnams "medelsvensson". Men huset de bor på är ungefär i samma stuk som ses på bilden, fast lite störe och de har även en port samt garageinfart. Inget hus för en familj på 4 personer direkt, men de bor å andra sidan ca 10 personer i samma hus.

Jag hängde lite med kusinbarnen i huset under em. De kan alla superbra engelska, så det var skönt att kunna umgås med folk som är någorlunda i min ålder. På kvällen åkte vi sedan till ett stort shoppingcenter som heter NowZone som ligger i 5:e distriktet. Ungefär som ett mellanting mellan Hansakompaniet i Malmö mixat med NK i stockholm. Där skulle vi tydligen få var sitt par converse, tyvärr var största storleken 38, så blev inga för min del. Det blev även en liten kvälssupé på ett sushiställe och avslutades med att vi gick in till en spelhall som låg på samma köpcentrum. Så galet kul vi hade alla. Jia, den äldsta av de tre syskonen tyckte det var superballt när jag satte en kille som tydligen stötte på mig på plats haha. Han hade gått efter mig ett tag å kommenterat på alla spel jag spelade (bl.a ett basketspel där jag var nära att slå rekordet) och tyckte det var lite skumt att en tjej läste till civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad. Sånt gör ju bara män!. Han menade liksom på att jag ändå hade kläning å så på mig.  Tji fick han när han så gärna ville att jag skulle spela ett spel som gick ut på att boxa upp en kudde det hårdaste man kunde. Jag vann med dubbla styrkan eller något om man säger så haha. Roligaste kommentaren måste ändå vara när min brorsdotter V som är drygt 12 år urbrister: Men faster, varför é alla killar på dig för? Vart vi än går så raggar någon, du bryr dig inte ens om något mer än om de har en snygg frissa. Var é alla killar som borde stöta på mig som är så snygg... haha alla dog lite av skratt!

Betyget för dagen är 5 stjärnor av 5 möjliga. Hade skitkul med mina busfrön & mina kusinbarn och min syster & svägerska hade minst lika kul med min kusin som är i deras ålder :) 

 


Vietnam - Dag 4

Det är söndag och jag har nästan tappat räkningen på tid & dag. Jag börja att vänja mig vid semestertider - inga rutiner, utan allt kommer lite när det passar. Sovtider, mattider osv. Idag har allt gått i matens tecken. Efter frukost blev vi upplockade på hotellet av min svägerska Mimmis ena syster som bor här i Ho chi minh, sedan bar det iväg till en Te-fabrik ca 30 minuter från stan som mimmis äldsta syster har. Där blev vi bjudna på frukter i alla dess former & färger och olika drycker bl.a winter melon tea & något som tydligen var saliv från en svala. Det sistnämda har jag svårt att tänka mig, hur samlar man sånt liksom? Min svåger Christian som vanligtvis spyr av stanken från en frukt som liknar en igelkott - Duran, älskade den som bjöds på plats. Kanske blir det annorlunda på semestern? :)  Jag smakade endast på Drakfrukten, eftersom jag är den knasungen jag är- Tål typ inget pga allergier. Drakfrukten smakade typ inget och fruktköttet såg ut som en kiwi fast med vitt fruktkött istället för grönt. Under besöket fick vi uppleva den första regnskuren. Inte den lilla vill jag lova. Från att ha varit alldeles klart väder och solen stor & gul, blev himmeln nästan svart. Det blåste riktigt varma vindar och såg nästan ut som om det vore värsta orkanen på väg. Folk sprang allt va de kunde för att skydda sig, stannade till med mopeder & tog på sig sina regnakappor. En halvminut senare vräkte regnet ned och någon minut senare var himmeln blå och solen gul igen. Den varma vinden försvann lika fort som den kom. Mycket märkligt, men skönt att det blev lite svalare. Efter fruktstunden blev det dags för lunch. Vi åkte till en veganska restaurang som tydligen låg mittöver gatan från vårt hotell. Såå galet gott. Det beställdes in flera smårätter och avslutades med en fondue på olika grönsaker & svampar. Det fanns olika smaker - en som var stark och en som inte var det. Den som var kryddad var tydligen det starkaste min bror någonsin smakat. Han grät typ. Haha det var riktigt kul att se, med tanke på hur starkt han vanligtvis äter hemme i Sverige (biter av en chilifrukt just like that!).

Vi hann med en liten vilostund innan det var dags för hela familjen att bli utbjudna på middag nr 2. Denna kväll skulle spenderas med min kusin Beau & hennes två döttrar som är 18-19 år och deras lillebror som är 12, min faster Kím & hennes man samt min halvfaster & hennes son som är några månader yngre än mig (typ end kusinen från pappas sida som är i min ålder). Värsta flotta skaldjursrestaurangen som låg mitt i stan, i distrikt 1. Här märktes det att det var mycket västerlänningar till skillnad från distriktet där vårt hotell ligger. Vissa av rätterna var galet goda medan andra inte var något speciellt. Bäst var grillad bläckfiskringar. Så obeskrivligt gott. Det var liksom inte det där supersega som tar 100 år att tugga för att svälja och är smaklöst. Dessutom var det lite terrakottafärgad och inte vit. Sedan fick vi även en vårrulle som var himla god. Den hade fyllning av räkor & någon typ av kaviar. Smälte i munnen lite som löjrom gör =P

Summa summarum av dagen: matkoma DeLuxe!


Vietnam - dag 3

Idag splittrade vi upp oss. Jag, syster, mamma & pappa blev hämtade av mammas nästkusin Wei. Hon tog med oss och besökte sin mamma & sin farbrors fru. Sedan när vi ändå var i krokarna tyckte mamma att vi gott kunde svänga förbi hennes bästa killkompis från barnsben. Hans syster bodde fortfarande kvar i barndomshemmet medan han hade en liten butik i uppfarten ihop med sin fru. Mamma hinner knappt kliva ur taxin förrän frun tar tag i hennes arm och hojtar av lycka. Ni vet sådär när man blir lite småchockad över att stöta på varann i stan. Snart har hon kallat dit sina två systrar och tillsammans med hennes man - mammas bästa barndomsvän samt hans syster, utbyter de gamla minnen med mamma & pappa. De fem har jobbat för morfar i hans godisfabrik. De började i barnsben och jobbade i nästan 30 år ihop. De har vuxit upp ihop, jobbat och levt livet ihop med mamma och hennes syskon. Som en enda stor familj. En kul grej jag fick reda på att när man är anställd så tilltalar man sin chef med en högre rang. Men de tilltalar mamma med hennes första namn, då betyder det att man har stor respekt och känner sig samhörig med ens chef! Det var fantastiskt att se glädjen i mammas ögon. Någon av dessa har hon inte träffat sedan hon flydde från vietnam. Det är obeskrivligt att få se sånna ögonblick i livet. Vissa av dem har det inte särskilt gott ställt. De jobbar nästan dygnet runt och får knappt mat på bordet. Känns tungt i hjärtat att veta att vi har det så bra, medan andra i världen få ge allt och lite till för att slå sig fram i livet.

Summa kardemumma av dagen var fantastisk. Det var hur roligt som helst att se glädjen och få höra berättelser. Sånna här stunder i livet gör att jag uppskattar allt mamma har gjort desto mer. Hur hon kämpat och flytt. Kommit till ett nytt land och fått börja om. Det här gör att jag kan ta på den där känslan lite bättre. för mig är det en overklighet att min familj har behövt fly och inte har levt samma liv som de gör idag.


Vietnam - Dag 2

Idag steg jag upp riktigt tidigt. Jag & Hung gick ner och åt frukost medan resten av resesällskapet snarkade gott. Några timmar senare var alla uppe. Mamma tyckte vi kunde åka på en liten rundtur i saigon - kärnan av ho chi minh staden. Att vi skulle besöka presidentpalatset och sedan åka iväg vidare till Cu chi tunnlarna. Tyvärr hade presidentpalatset stängt, så vi åkte till en liten maknad, ungefär som matstånden och köpte med oss picknick. Bilresan var riktigt lång, guppig & galet tråkigt. Solen var stekhet, inget mig emot. Äntligen kunde jag sitta och sola en stund. Alla vågade inte riktigt gå med på rundturen, men vi starka hjältar som gjorde var riktigt exalterade. Man gick genom en stor gångtunnel innan guideturen började. Vi fick se träd med de märkligaste frukter du kan ana. Ett träd hade frukter som såg ut som gröna, avlånga jätte-igelkottar. Jackfruit heter det tydligen. Sedan var det dags får guideturen. Vi fick se en ingång i dess orginalstorlek. Det var nätt och jämnt att jag kom i. Sedan har de gjort vid så tunnlarna var anpassade efter västerländska kroppar. Det var riktigt fuktigt och mörkt. En ganska så jobbig väg. Tunnlarna var från början ett ställe att gömma sig från de franska styrkorna och inte ett sätt att kriga och bekämpa amerikanerna. Efterhand insåg de vietnamesiska styrkorna att det vart ett effektivt sätt. Tunnlarna var i tre olika nivåer, där sjukhus, skola och gömställe fanns. Nästan som en hel stad under en stad. Detta var himla spännande och jag rekommenderar verkligen ett besök här ute. riktigt häftigt att få se allt och hur påhittaga vietnameserna va. Med enkla medel byggde de fällor och vapen som skadade många amerikanska soldater. Sjukt läskigt när man tänker efter och verkligen få se med egna ögon.

Jag ska försöka att få tag på en dator lite oftare. Så att jag kan blogga mer. Snart kommer nog lite bilder opp. Hejhej så länge!


Vietnam - Dag 1

Hejsvej!

Efter 18 timmar lång flygresa landade vi äntligen i Vietnam & Ho chi minh city. Lite kludd när vi skulle passera tullarna, men som tur är, så är jag ju en så kallad "banana girl" - yellow on the outside and white on the inside. Jag kan inte språket, är född i sverige och saknar totalt pigment haha :), så de bara släppte förbi mig, medan delar av familjen hamnade i värsta förhöret. I alla fall kom vi alla förbi tullarna och jag tillsammans med min systerdotter A & brorsdotter V håller varandra i hand och med massa packning kliver vi ut på land. Det första vi utbrister är; Öhhh vem é kändisen. Det kändes som flera hundra människor vinkade och hojtade på oss. Stora kamerablixtrar träffade våra fejs. Vi var alla tagna av den fuktiga luften och den jobbiga värmen. Hälsar på ett halvdussin folk och är allmänt lost. Packas in i en stortaaxi som tar oss till hotellet. Ehh.. var är bältena? Lilla L säger: så här får ALDRIG jag åka i en bil hemma. Massa åhh, titta här & kolla där senare så är vi framme. Incheckning, uppackning & världens skönaste Dusch. In i en taxi och på väg till en kinarestaurang. Jo, för vårt hotell ligget i distrikt 5 - Cholon. En del av chinatown.  Hjärtat hoppar nästan upp i halsgropen var gång man ska passera gatan med tusentals mopedister. Maten var ok, fick en soppa som förrätt som var jättegod. Annars var jag rätt trött. Jag sov knappt något under hela veckan och kanske 45 min på hela flygresan. Fick knappt i mig någon mat. Så jag däckade i säng ganska tidigt. Jag fick dessutom en rumskamrat - Hung. Min mammas kusin. Som jag träffade en gång när jag var 12. Stackars henne som fick höra min gräsliga Chow chow - en kinesisk dialekt mamma & mormor talar. Men med min lilla fickpocket i engelska - vietnamesiska & lite "teckenspråk" så kunde vi kommunicera lite iaf.

Bilder kommer så fort jag kan ladda upp. Annars så försöker jag skriva så ofta jag kan. Hoppas ni har det bra där hemma!


Hej då!

Go förmiddag på er!
Nu är jag färdigpackad, färdigstädad, färdigklädd och redo för take off. Jag packade om inatt. 15,9 kg blev stora resväskan och 4,4 kg blev handbagaget. Inte illa pinkat må jag säga. Shampoo, solskydd & annat väger en hel del. Men jag har ju goda marginaler för att fylla väskan med shopping :) man får ha med sig 23 kg i incheckning & 7 kg i handbagage.

Jag måste erkänna att jag var jättepirrig igår kväll. Kändes liksom konstigt att säga hejdå till folket i veckan, men igår kändes det i magen. Det känns på riktigt, fast ändå som en dröm. Åhh detta är å spännande. Utanför piskar regnet mot rutorna. Inte roligaste vädret att g klädd i shorts. Men orka rota up mina chinos liksom. Jag ska verkligen försöka att uppdatera här så gott jag kan, om inte så ska jag berätta när jag kommer hem. Don't miss me to much. Njut av sommarsverige.


Ok, blev lite för mycket brun-utan-sol i fejset. Och för mycket solpuder. Men visst ser jag sommarfräsch ut?!
HEJ DÅ kära bloggen
// Camme


25 hours to go...

Hello lovers!
Har ni saknat mig senaste veckan? Jag har varit off, jag vet. Det är så mycket som ska bli gjort innan avresa. Jag kan knappt tro att om drygt ett dygn sitter jag på ett tåg som ska ta mig till ett stort äventyr. Igår spenderade jag dagen med att tvätta alla kläder. Sedan fick jag finbesök av Hanna & J.O. Min kära roomie hade ordnat italienska specialiteter som vi alla fyra njöt av. Inatt började jag att packa. Jag visste inte riktigt vart jag skulle börja. Man behöver långärmade kläder när vi åker ut på landsbygden för en dag för att se där pappa föddes och bodde första åren i sitt liv. Man behöver outfits till stranden. Lite klänningar & klackar till kvällarna när vi sitter på en restaurang. Kanske någon trevlig outfit om vi skulle få för oss att sätta oss på en pub eller dansa loss. Sköna skor att gå i. Osv osv.. Jag som är så grym & känd för mina packningsskills är helt plötsligt helt lost. Jag tror jag lämnar det åt sidan & gör mig i ordning inför en myskväll med bästa killkussarna & syskonen Carlén i malmö.


Luften smakar som en jordgubbspaj...

Åh härliga sommar! Det är galet va lite sol & fina vänner gör gott för själen. Jag njuter av verenda liten stund. Ni gör mig till den jag är och alldeles hel oh fulländad. Om exakt en vecka sitter jag på kastrup i väntan på att få boarda och har antagligen 1000 fjärilar i magen. Jag ska flyga till andra sidan jordklotet och upptäcka mina rötter. Jag ska bada i turkosblått vatten och dricka färsk kokos under en stekhet sol. Jag ska strosa runt på vita sandstränder och njuta av underbara middagar. Jag ska våga testa på skönhetsbehandlingar, så som pedikyr & manikyr. Det ska shoppas och jag ska få träffa människor jag endast hört talats om. Det är ofattbart hur pirrig jag är och hur spännande denna resa ska bli. Jag kommer som vanligt stresspacka och säkert ligga vaken hela natten. Jag har shoppat en helt ny garderob, så jag i princip inte ägde ett enda sommarplagg. Jag har inte riktigt fulländat mitt stora delmål, men jag är väldigt nära. Men det gör inget, jag tycker om mig själv ändå och är stolt över det jag åstadkommit hittills. Efter nästan ett dygn med sötaste Miss Carlén & Yasse så sitter jag nu på biblioteket i Malmö och ska plugga innan det blir dags för after work med finaste ABC-tjejerna. Mysigt! Hoppas vädret håller i sig så en liten strandpromenix kan göras innan solen går ned.  


Back on track...

Jag har varit en riktig usel bloggare senaste två månaderna. Under försommaren var det mycket med tentor och mycket festligheter. Sådant som hör till vårterminens slut. Med det så kom jag även i en svacka. Jag ville vara social och vara med och skåla, äta gott osv. Med det betyder såklart inte att vara nyttig lika med äckligt. Men det är faktiskt lite jobbigt att ALLTID vara nykter. När sommaren smög på så var jag taggad till tusen att klara av att uppnå mitt första stora delmål. Det gick nästan lite väl för bra, så jag slappnade av. Nu börja jag få panik. Vågen står ganska så still. Ja, jag gick till och med upp ca 1.2 kg på 15 dagar, de första 15 dagarna av mitt sommarlov. Första käftsmällen sedan starten. Innan dess har jag givetvis hamnat i platåer, men då har det mest stått still. Nu är det mindre än 2 veckor till planet lyfter mot sydligare breddgrader. Jag har tränat en hel del. Jag är sprallig i bena mest hela tiden och njuter verkligen av alla långpromenader. Även om vågen står still, så känner jag ändå hur snabbt slappeten i kroppen försvinner. Det krävs en hel del jobb från mig, att sporra och tagga mig själv. En grej var att våga visa mig i bikini. Även om jag fortfarande har lite svårt för att visa låren, så är det i alla fall en bit på vägen att kunna gå i shorts oc bikiniöverdelen. Nu ar jag varit uppe i en timme och kan inte somnaom. Min pollenallergi dödar mig totalt. Så ska nu passa på innan resten av världen vaknar till liv, att gå en långpromenad och försöka jogga lite. För sakta, sakta orkar min stackars fot med en joggingtur. Jag har även fått en remiss till ortopedtekniska, så förhoppningsvis går jag bättre innan sommarens slut :)


RSS 2.0